405  Érdemes közelebbről szemügyre venni a cseh példát.
Ha az ember végiglépdel  a cseh kulturális minisztérium honlapján a következő sorrendben: Úvodní stránka - Struktura - Profesionální umění - Granty a dotace - archiv - Výběrová dotační řízení 2019 - konečné výsledky, a lap alján rátalál a - program festivalů linkre. Ez egy tömörített könyvtárra nyílik, ami az információtól kiéheztetett magyar fesztiválszervező számára egy tündérkert.
Az első word fájlon rövid bevezetés van, a második viszont azokat mutatja be, akik elbírálják a hatféle fesztivál támogatási kérelmeit.

Nézzünk bele az ábécé szerint elsőnek sorolt alternatív zenei fesztiválok mappába. Az első fülön a tíz pályázó fesztivál 14 értékelési pontszámát látjuk:
  1. A pontok 25%-át az alapokra adják: költségkeret, források, látogatottság és marketing.
  2. A második 25%-ot a kultúrpolitikai és társadalmi célokra osztják, pl. cseh művészek szerepeltetése, közönség-nevelés.
  3. A pontok fele jut a művészeti blokkra, ami hat kritériumból áll össze, pl. a fesztivál „dramaturgiája”, az előző évi program stb.
A tíz fesztivál a pontszámok szerint van rangsorolva. Legfölül a 91,80 ponttal jutalmazott Folkové prázdniny – Folkünnep áll (Lajkó Félixszel a honlap közepén); legalul a Beats for Love, ami csak 59,60 pontot kapott.
És ez még csak az első fül. A másodikon látjuk a tíz fesztivál költségvetését, igényelt és megadott támogatását. A Folkünnep 2,2 millió koronát (majdnem 28 millió forintot) kap, majdnem a teljes igényelt összeget. A Struny podzimu (Az ősz húrjai) nagyobb rendezvény, ezért többet kap, 5 milliót, bár nyolcat remélt. A Beasts for Love-nak csak 200 000 jut. A harmadik fülön részletes szöveges indoklást olvashatunk mind a tíz fesztiválról.  
A többi mappa ugyanezt tartalmazza a komolyzenei, színházi, tánc, képzőművészeti és irodalmi fesztiválok vonatkozásában.


Összesen 31 fesztiválnak osztottak 125 millió koronát, mintegy másfél milliárd forintot, rendkívül tudatos kulturális (művészet-) politikai szempontok alapján.
A minisztériumi támogatást kiegészíti a mienkénél jelentéktelenebb kulturális alapjuk. Ennek fesztivál-támogatási gyakorlata jobban emlékeztet a magyarra. Ezen az excel fájlon 61 vegyes (egyesületi, vállalkozói, önkormányzati) fesztivált találunk, amik összesen 615 ezer koronát kapnak 2019-ben, ami kevesebb mint 8 millió forint.  

A cseh fesztiváltámogatási rendszer alapjaiban tér el a miénktől. Abszolút irigylésre méltó a februári eredményhirdetés, a teljes körű transzparencia és a művészetpolitikai igényesség. Ez utóbbin belül megjelennek ugyan a közönség szempontjai, de ezek csak nyomok ahhoz képest, ahogy a magyarországi fesztiváltámogatás fókuszában a különféle közösségek és közönségek állnak.