392  Amint az a fesztiválregisztrációs portál főoldalán olvasható, a 2019-es, jelentősen módosult európai programban is szerep jut a regisztrációs programot gondozó MFSZ-nek, ami az EFFE hazai csomópontja. Ezúttal viszont nem előzetes szűrő szerepét tölti be, ugyanis a www.festivalfinder.eu oldalra ki-ki maga töltheti föl fesztiválja adatait. 
A legfőbb feltétel, hogy a fesztivál elsődleges "fókusza" a művészet legyen. Valójában kultúra értelemben használják az angol art szót. Ez a kritérium továbbra is a margóra helyezi a gasztrokulturális fesztiválokat. 
Az így önállóan szerkesztett profil a portál szerkesztőinek jóváhagyásával válik nyilvánossá, ahol az adatok valósságát a nemzeti csomóponttal egyeztetve ellenőrzik. A bejelentkezés egyelőre ingyenes, de tervezik, hogy a megújítás díjköteles lesz.
Hamarosan ismert lesznek azok a kritériumok, ami alapján a fesztiválok ugyancsak önkitöltéssel igazolják alkalmasságukat az európai minősítésre. Ezt szintén a hazai csomópont jóváhagyása követi majd.
Harmadik szintként a nemzetközi zsűri választja ki a kevés számú EFFE díjazottat.