338  Újraindul az európai fesztiválminősítő program, az EFFE. (Ha igaz) már most hétfőtől (azaz 2016. november 28-tól) lehet pályázni a http://www.effe.eu/ oldalon.

A legutolsó értesülés szerint 80 euróra emelkedik a jelentkezési díj. A nemzeti csomópontok (hub-ok) részéről a brüsszeli előkészítő megbeszélésén erős egyetértésben fogalmazódott meg, hogy szerencsésebb lenne a korábbi 50 eurónál maradni. Ezzel szemben fölöslegesnek véltük a vastag többszínnyomású albumra („guide”) fordított pénzt. A végső megoldást az EFA (Európai Fesztiválszövetség) és az Európai Bizottság közötti egyeztetés hozza meg.

A program fő jellemzői nem változnak. A szervezők továbbra is arra törekednek, hogy minél több fesztivál kérje és kapja meg a minősítést (effe label). A csomópontok ezzel együtt  az egységesen szigorúbb elbírálásban értettek egyet.

Nem változnak a kiválasztás fő kritériumai. A pályázó fesztiváloknak három jellemzőről kell számot adniuk: művészeti színvonal (ezt szeretnénk minőségi elkötelezettségre változtatni), közösségi beágyazódás és az európai, nemzetközi vonatkozás. A kiírás mindhárom fő kritérium körében értelmezni fogja azok elemeit. Ennek során konkrétan megjelennek majd a Kreatív Európa program fő célkitűzései, a mobilitás elősegítése, a feltörekvő alkotók támogatása, a digitális kultúra szerepe, innovatív megoldások stb. A zsűriknek minden pályázó esetén meg kell nevezniük, mely kritériumok mely elemei az erőssége. 

A résztvevő országok száma nőni fog. Bár Svájc és Törökország kikerül, most albán, bosnyák, grúz, izraeli, macedón, moldovai, montenegrói és talán ukrán fesztiválok is jelentkezhetnek.  Ezzel  egyúttal több felé oszlik el a rendelkezésre álló, a korábbinál eleve kevesebb uniós forrás.

A jelentkezési határidő február 17. A nemzeti zsűrik két hetet kapnak az elbírálásra. (A Magyar Fesztivál Szövetség mint nemzeti csomópont feladata, hogy a tavalyihoz hasonlóan kiválassza és felkérje a zsűri tagjait.) A pályázó fesztiválokat legkésőbb április közepéig értesítik az eredményről. A hivatalos közzététel és átadás május 6-án Frankfurtban lesz, az EFA közgyűléséhez kapcsolódva.

Az újjáalakuló nemzetközi zsűri ezután választja ki azt a tíz fesztivált, amelyek Európai Fesztivál Díjban részesülnek. Ezeket valamikor szeptember-októberben adják majd át.

Egyszersmind döntés született a következő fordulóról is. Eszerint 2017 után 2019-ben, és ha áll még az unió, akkor további két évente ismétlődik a pályázás.