242  Értékelés (a 240-241. hírek kapcsán).
Az elmúlt időszak bizonytalansága után a Budapesti Tavaszi Fesztivál annyi forrást kap az államtól a Müpán keresztül, ami körülbelül megfelel a legjobban támogatott többi hetvenöt (idei adat*), avagy ötven (2012-es adat) fesztivál összes állami dotálásának. Ez egyúttal a Müpa finanszírozási gondjait is jelentősen enyhíti. Szó van ugyan a kormányhatározatban egy fesztiváltanácsról, de a művészeti vezető a mindenkori Müpa-főnök lesz, aki jelenleg Káel Csaba. A fúzióval enyhül az a funkciózavar, hogy a Müpa megnyitása óta kis túlzással egész évben BTF-rangú a hangverseny-kínálat. A fesztivál heteire nyilván csúcsra fogja járatni magát a Müpa. (Föltehetőleg a Bécsi Ünnepi Hetek mintájára.) 
A fesztiválszervezés technikai hátterének megmarad a Fesztiválközpont és utódja, amely évi 100, később 200 millió forintot kap.
Az őszi fesztivál (a Café Budapest) megrendezéséhez juttatott 600 millió forint nagyjából az első harminc (illetve a jobban differenciáló tavalyi listán az első húsz) fesztivál támogatásának felel meg.
Nem tudni egyelőre, hogy ezekhez mekkora támogatás járul a tulajdonos fővárostól, melyet a kormányhatározat megerősít ebben a szerepében. 
Új jelenség a BTF részeként beharangozott nemzetközi színházi fesztivál, amelyhez a Nemzeti évi 200 milliót kap. Annyit, amennyiről a POSZT csak álmodott. 
A dologban sok pozitívum van. A kormány által garantált jelentős források nagyszabású minőségi tervezést tesznek lehetővé.
Lehangoló, sőt lesújtó viszont a bizánci stílusú intézkedés. Érett demokráciában az ilyen súlyú döntést javaslatok közzététele és megvitatása előzi meg. Nem igaz, hogy a tett halála a transzparencia.

* Az első közzétételkor tévesen nyolcvanöt fesztivált írtunk. Helyesen 2013 első félévében az NKA szakkollégiumaitól és a miniszteri keretéből valamint a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán a hetvenöt legjobban dotált fesztivál kapott együttesen 952 500 forintot. A megfelelő pontos adat 2012-ből: ötvenhárom fesztiválnak 947 500 forint jutott. (A Café kapcsán említett adatok helytállóak.)