221  Viszonylag jól kerültek ki a kulturális fesztiválok a költségvetési zárolásból. A lapokból ismeretes, hogy az NKA-ra egy milliárd forint jutott. A mai rendkívüli kollégiumi ülésen megtudtuk, hogy a mi területünkre csak egy kisebb összeg hárul. Egy korábban támogatott fesztiválszervező azonban ezt - bízva a zárolás átmeneti voltában - a többiek helyett magára vállalta.
Új jelenség, hogy az NKA elnöki tisztét betöltő miniszter a jogszabály adta lehetőség alapján hét fesztiválra vonatkozó döntést megfontolásra visszaküldött. Valamennyi esetben magasabb támogatást javasolt, amihez különféle forrásokból támadt is fedezet. Részleteket csak az Igazgatóság tehet közzé, de annyi elárulható, hogy az emelést a kollégium többnyire ellenszavazat nélkül támogatta. 

Kollégiumi tagként még hozzátehetem, hogy a hétből három május 8-i kollégiumi döntés egybeesett az eredeti személyes javaslatom szintjével, egy esetben kevesebbet adtam volna akkor is, most is. (Az eredeti javaslatokat őrzi a bizalmasan kezelt digitális rendszer.) A miniszter álláspontja e négy esetben fölülbírált engem is, a kollégiumot is. A másik oldalon három esetben a miniszter közbelépésére nőhetett (közel) akkorára a támogatás mint amit eleve javasoltam.
Eddig a miniszteri keret szolgált a kollégiumoktól eltérő vélemény érvényesítésére. Az elnöki vétó a stratégiai korrekciókra volt fönntartva, de ezúttal a miniszter beszállt a pályázatok egyenkénti elbírálásába. Ezentúl így lesz?